Marmara Bölgesi'ndeki İllerin Sürdürülebilirlik Düzeylerinin Coğrafi Göstergelerle Belirlenmesi (2024)

İrem Olğaç

2023, Marmara Bölgesi'ndeki İllerin Sürdürülebilirlik Düzeylerinin Coğrafi Göstergelerle Belirlenmesi

Doğal kaynakların kullanımı, ekonomik kalkınma ve kaynakların gelecek nesillere aktarılmasıolarak ifade edilen sürdürülebilirlik, doğal yaşam koşullarına zarar vermeden, gelecek nesillerin deihtiyaçlarını karşılayacak şekilde faaliyetlerde bulunmayı hedeflemektedir. Çok kapsayıcı bir kavramolan sürdürülebilirlik, bölgesel boyutuyla ele alındığında; bölgelerin sosyo-kültürel ve ekonomikölçeklerinin iyileştirilmesi yönünden büyük önem arz etmektedir. Bölgelerin gelişmesini etkileyen doğalve beşeri faktörlerin iyileştirilmesi sürdürülebilir çevre ve sürdürülebilir ekonomilerin tümünükapsamaktadır. Coğrafi göstergeler çevre, ekonomi ve toplumsal olmak üzere üç ana bileşen etrafındatoplanırken, bir bölgenin sürdürülebilirliği hakkında önemli bilgilere yer vermektedir.Sürdürülebilirliğin hedeflerini belirlemek, amaca yönelik politikalar oluşturmak ve bu politikalarınbaşarısının ölçülmesinde coğrafi göstergeler güçlü bir araçtır.Ülkemizin kuzeybatısında yer alan Marmara Bölgesi tarım, sanayi, ticaret, ulaşım ve turizm gibibirçok sektörde önemli bir role sahiptir. Var olan sektörlerin büyümesiyle artan nüfus miktarıberaberinde bölgedeki doğal kaynakların kullanımı, ekolojik dengenin bozulması ve çevre kirliliği gibisürdürülebilirlik konuları da getirmektedir. Marmara Bölgesi’nin sürdürülebilirliği için, bölgedeki tümillerin (İstanbul, Kocaeli, Bursa, Sakarya, Bilecik, Balıkesir, Yalova, Tekirdağ, Edirne, Kırklareli veÇanakkale) doğal kaynakları, çevresel faktörleri ve ekonomik koşulları hesaba katılarak hareketedilmelidir.Bu çalışmayla Marmara Bölgesi'nde yer alan illerin coğrafi göstergelere göre sürdürülebilirlikdüzeyleri tespit edilmiştir. Bu bilgilerin demografik, ekonomik, siyasal ve çevresel göstergeleri analizedilmiştir.

Related papers

Türkiye'de İllerin Sürdürülebilirlik Boyutları Açısından Değerlendirilmesi

Ahmet KESER

Siyasal Bilgiler Fakültesi Dergisi, 2014

Bu makalede, Turkiye‟deki tum iller, surdurulebilirligin ekonomik, sosyal ve cevresel boyutlari acisindan “Cok Kriterli Karar Verme” yontemlerinden biri olan TOPSIS (Ideal Noktalarda Cok Boyutlu Agirliklandirma Yontemi) ile analiz edilmistir. Şehirlerin durumlarinin farkli boyutlar acisindan ortaya konmasi suretiyle, tum sosyal paydaslarin, yonetisim mekanizmasi cercevesinde sekillenecek yeni ve farkli kamu politikalari uzerinde anlasabilecekleri ongorulmustur. Akademik yazinda surdurulebilirligi olcmek maksadiyla kullanilan cesitli indeksler ve gostergeler karsilastirilmis ve uygulama bolumunde kullanilacak olan surdurulebilirlik gostergeleri olusturulmustur. Arastirmada, 81 ilin surdurulebilirliginin degerlendirilmesi amaciyla sosyal, ekonomik ve cevre boyutlarina iliskin alt boyutlara ait 52 surdurulebilirlik gostergesi kullanilmistir. Illerin TOPSIS yontemiyle analizi sonucunda Şehir Surdurulebilirligi Indeksine gore sirasiyla Kocaeli, Istanbul ve Ankara ilk uc sirada yer almistir. Surdurulebilirlik kapsaminda Turkiye‟deki kentlerin analiz edildigi bu arastirmadan elde edilecek bulgularin, yeni kamu politikalarinin olusturulmasi surecinde, ozellikle belediye yonetimleri tarafindan yonetisim mekanizmasindan istifade edilmesine, tum sosyal paydaslarin fayda ve maliyetleri acisindan dengenin saglanabilmesine ve boylece sehirlerde surdurulebilir gelismeye yonelik alinan kararlarin uygulanabilmesine katki saglayacagi degerlendirilmektedir.

View PDFchevron_right

Sürdürülebilir Yerel Planlamada Coğrafi Bilgi Sistemi

International Journal Of Social and Humanities Sciences, 2018

Coğrafya, geçmişten günümüze, bireylerin günlük yaşantısı üzerinde önemli bir role sahip olmuştur. Bu çalışmada, konumsal verilerin analiz edilmesi sonucunda, elde edilebilecek bilgilerin, coğrafi bilgi sisteminde kullanılabilmesi sayesinde, sistemin, sürdürülebilir yerel planlama bağlamında, topluma ve kente kazandırabilecekleri incelenmiştir. Çalışmada, coğrafi bilgi sisteminin bileşenlerinden yola çıkılarak, günümüz teknolojisi sayesinde gelişen kullanım alanlarına ışık tutulmuştur. Sistemin, Washington DC/USA’de kullanılan uygulamaları incelenmiş ve çeşitli kullanım alanlarından örnekler verilmiştir. Coğrafi bilgi sistemlerinin, yerel yönetimler tarafından verilebilecek sosyal, kamusal ve teknik hizmetlerde sağlayabileceği avantajlara değinilmiştir. Klasik yöntem ve teknikler yerine, konumsal veriler kullanılarak geliştirilen coğrafi bilgi sisteminin, kaynakların korunması, çevre duyarlılığı, verimli arazi kullanımı, ulaşım, kentsel planlama faaliyetleri gibi uygulama alanlarına açıklık getirilmiştir.

View PDFchevron_right

Sürdürülebilir ve Akıllı Kentler: Marmara Depremi

Dilek Cetin

İdealkent, 2020

Öz Sürdürülebilir kalkınma dünyadaki tüm ülkelerin sürdürdüğü ekonomik ve sosyal politikaların temelini oluşturmaktadır. 2018 yılında dünya nüfusunun %55,3'ü kentlerde yaşamaktadır ve 2030 yılında da bu oranın %75'i aşması beklenmektedir. Bu bağlamda kentsel büyümenin de-netlenmesi ve yönlendirilmesi gerekmektedir. İleriye dönük bir kent politikasından yoksun bü-yüyen kentler afetler karşısında çaresiz kalmaktadırlar. Kentsel yaşam kalitesinin arttırılma-sıyla birlikte kentin doğa ile uyumunun sağlanması gerekmektedir. Sürdürülebilir kentler, in-sanın doğa ile uyumunun sağlanmasını ve afetlere karşı kentlerin hazır olmasını sağlarken akıllı kentler ise bilgi iletişim teknolojilerini kullanarak afetler sonrasında kentlerin daha planlı bir şekilde toparlanmasına yardımcı olacaktır. Bu sayede de afetler karşısında şehirler çaresiz kalmayacaktır. Türkiye'de ulusal ya da sektörel afetle mücadele politikası izlemektense, bir niş olarak kent ortaya çıkmaktadır. Türkiye tarihinde afet kaynaklı en büyük kaybı yaşadığımız 1999 Marmara Depremi bu kavramlar dâhilinde incelenecektir. Türkiye'de sürdürülebilir ve akıllı kentler kapsamında kaderci, iyileştirici, reaktif bir devletten, kendine güvenen, koruyucu ve pro-aktif devlete dönüşümün sağlanması gerekmektedir. Kentlerin afetlere karşı hazırlıklı olabilmesi için hem sürdürülebilir hem de akıllı olması gerektiği aşikârdır.

View PDFchevron_right

Sürdürülebilir Yerleşim Alanlarinin Coğrafi Bilgi Sistemi Ile Belirlenmesi: Rize Ili Örneği

Selçuk Reis

ktu.edu.tr

View PDFchevron_right

Sürdürülebilirliği Anlatmada İnfografiklerin Rolü

Irem Bilgi

BAŞKENT UNIVERSITY FACULTY OF FINE ARTS, DESIGN AND ARCHITECTURE 5th INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON ART AND DESIGN EDUCATION PROCEEDINGS, 2023

Dünyada ortaya çıkan iklim krizinin giderek yoğunlaşması sürdürülebilirlik konularının sürekli gündemde olmasını gerektirmektedir. Sürdürülebilirlik yaşamın her alanında tanınmakta ve bu konuda bireyler giderek daha fazla bilgi sahibi olmaktadır. Bilgi sağlamanın yolu iletişim aracılığıyla olmakta ve iletişimin görselliğini de görsel iletişim tasarımcılar gerçekleştirmektedir. Sürdürülebilirliği görselleştirmek ise farklı görsel iletişim tasarımı alanları tarafından gerçekleştirilebilmektedir. Bu araştırmanın konusu, sürdürülebilirlik kavramının ve felsefesinin bilgilendirme tasarımı ve infografik yöntemleri aracılığıyla görselleştirilmesidir. Çalışmada nitel araştırma yöntemleri kullanılarak ülkemizde ve dünyada yapılmış örnekler incelenerek analiz edilmiştir. Sadece bilgileri göstermek yerine en dikkat çekici, en basit ve anlaşılır biçimde aktarmak, bilgilendirme tasarımı ve infografiklerin başlıca amaçlarıdır. İnfografiklerin en büyük özellikleri ilk bakışta konunun anlaşılır olmasını sağlamaktır. Sürdürülebilirlik kavramının doğru bir şekilde açıklanması konusunda görsel iletişim tasarımcısının rolü önemlidir.

View PDFchevron_right

Şanlıurfa İli Örneğinde Sürdürülebilir Kent içi Ulaşım ve Tesadüfi Fayda Modelleri

zerife yıldırım

İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi, 2021

View PDFchevron_right

Aydın İçin Sürdürülebilir Bölgesel Gelişme Çerçevesi (2012)

Ayşe Nur Ökten

View PDFchevron_right

Manisa Şehrinin İdari Özellikleri Üzerine Coğrafi Perspektiften Notlar

Burak Oğlakcı

2023

View PDFchevron_right

Sürdürülebilir Kentsel Dönüşüm İçin Performans Göstergeleri

Aslı Ulubaş Hamurcu

Bugün, kentsel dönüşüm, kentsel alanda sürdürülebilirliğin mümkün kılınması için bir fırsat olarak karşımıza çıkmaktadır. Sürece yönelik uygulama araçlarının kapsamlı tanımı, evrensel ilkelerle uyumlu sürdürülebilir kentsel sistem oluşumunu sağlayacaktır. Ancak, burada uygulama araçlarına yön veren vizyon ve hedeflerle çizilen çerçevenin izlenebilir kılınması önemlidir. Bu çalışma kapsamında, kentsel dönüşüm süreçlerinin sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda gelişimini sağlamak üzere, hedeflerin izlenebilir ve değerlendirilebilir kılınmasına yardımcı olacak göstergelerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla gerçekleştirilen literatür taramasının ardından, sürdürülebilirlik ve kentsel dönüşümü bir araya getiren bir çerçeve oluşturularak, tematik başlıklar altında özelleşmiş performans göstergeleri tanımlanmıştır. Ardından sürece ilişkin bazı politika araçları önerilmiştir. Çalışmanın, geliştirilebilir yapısı ile sürdürülebilir kentsel dönüşüm için performans göstergeleri konusunda ileride hazırlanabilecek yasal öneriler için altlık oluşturması beklenmektedir. / Urban regeneration provides an opportunity for the development of sustainable settlements. However, it is important to emphasize that unless there are observable criteria, the target of implementing statements of national vision and strategies considering both sustainability and urban regeneration is not fully accomplished. The main aim of the present study was to propose indicators for sustainable urban regeneration and potential policy instruments. Following a review of the literature, the 2 parallel processes-establishment of sustainability and urban regeneration-were combined in a conceptual framework that includes criteria regarding the 3 pillars of sustainability under certain themes. The importance of the study lies in the proposal of indicators for sustainable urban conservation and policy instruments that may be developed in further studies, with the intention of introducing legislation regarding these issues.

View PDFchevron_right

Sürdürülebilir Şehirlerin Markalaşma Sorunsalı

Burcu Zeybek

Kentli Dergisi, 2022

View PDFchevron_right

Marmara Bölgesi'ndeki İllerin Sürdürülebilirlik Düzeylerinin Coğrafi Göstergelerle Belirlenmesi (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Recommended Articles
Article information

Author: Van Hayes

Last Updated:

Views: 5905

Rating: 4.6 / 5 (46 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Van Hayes

Birthday: 1994-06-07

Address: 2004 Kling Rapid, New Destiny, MT 64658-2367

Phone: +512425013758

Job: National Farming Director

Hobby: Reading, Polo, Genealogy, amateur radio, Scouting, Stand-up comedy, Cryptography

Introduction: My name is Van Hayes, I am a thankful, friendly, smiling, calm, powerful, fine, enthusiastic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.